Kulinarna Podróż Do Gruzji
Zapraszamy w kulinarną podróż do słonecznej Gruzji! Nasze menu to starannie wyselekcjonowane dania, które oddają esencję gruzińskiej kuchni - bogatej w aromaty, pełnej świeżych składników i przygotowanej z pasją według tradycyjnych receptur.
Strona główna
Chaczapuri - Gruzińskie Placki Z Serem
Adżaruli - 50 zł
Łódeczka z ciasta wypełniona roztopioną mieszanką serów i surowym żółtkiem dodawanym po upieczeniu.
Kubdari - 55 zł
Placek nadziewany pikantnym mięsem wołowym lub jagnięcym z dodatkiem gruzińskich przypraw, czosnku i świeżych ziół.
Megruli - 55 zł
Okrągły placek wypełniony serem i dodatkowo pokryty warstwą sera z wierzchu. Pochodzi z regionu Megrelii.
Chinkali - Soczyste Gruzińskie Pierogi 55 zł
Przygotowanie
Ręcznie formowane pierogi w kształcie sakiewek, nadziewane mięsem wołowym lub jagnięcym z dodatkiem świeżych ziół i przypraw.
Sekret smaku
Wewnątrz znajduje się aromatyczny bulion, który stanowi istotę tego dania.
Sposób jedzenia
Tradycyjnie jada się je rękami, trzymając za "czubek" i delektując się najpierw bulionem.
Lobio i Adżapsandali
Lobio - 45 zł
Gęsty, aromatyczny gulasz z czerwonej fasoli gotowany z cebulą, marchewką, papryką i tradycyjnymi gruzińskimi przyprawami. Podawany na gorąco z chlebem szoti lub mchadi (plackami kukurydzianymi).
Adżapsandali - 40 zł
Gruzińskie ratatouille - duszony gulasz z bakłażanów, papryki, pomidorów i ziół. Danie o głębokim, aromatycznym smaku, przygotowywane na oliwie z oliwek z dodatkiem świeżej kolendry i pietruszki.
Charczo - Rozgrzewająca Zupa - 38 zł
Baza
Bulion wołowy z dodatkiem ryżu
Dodatki
Śliwki tkemali i orzechy włoskie
Przyprawy
Kminek, kolendra i mieszanka khmeli-suneli
Charakter
Lekko pikantna i rozgrzewająca
Gruzińskie Desery
Medok - 36 zł
Miodowe ciasto warstwowe z kremem, orzechami i przyprawami, pozostawiające słodkie, długotrwałe wrażenie smakowe.
Qada - 23 zł
Tradycyjne ciastka z ciasta francuskiego z dodatkiem masła, cukru i czasem orzechów. Idealne do gruzińskiej herbaty.
Tradycyjne Gruzińskie Sosy

Adżika - 9zł
Ostry sos paprykowo-pomidorowy
Sacebeli - 6 zł
Pomidorowy sos z papryką i ziołami
Tkemali - 8 zł
Lekko kwaśny sos ze śliwek
Każdy z sosów stanowi doskonałe uzupełnienie gruzińskich dań, dodając im charakterystycznego smaku i aromatu. Przygotowywane są według tradycyjnych receptur z wykorzystaniem świeżych składników i oryginalnych przypraw.
Gościnność Po Gruzińsku
Czym jest gruzińska supra?
Supra to tradycyjna gruzińska uczta, podczas której podaje się wiele dań, wznosi toasty i celebruje wspólne biesiadowanie. To nie tylko posiłek, ale ważny element kultury i tożsamości Gruzinów.
Rola tamady
Tamada to mistrz ceremonii podczas supry, odpowiedzialny za wznoszenie przemyślanych toastów. Wybierany jest ze względu na elokwencję i umiejętność prowadzenia biesiady.
Znaczenie wina
Gruzja jest kolebką winiarstwa z 8000-letnią tradycją. Wino produkowane w glinianych kwewri stanowi integralną część każdej supry i gruzińskiej gościnności.